Η δικιά μας Ιστοριογραμμή...Ορφέας και Ευρυδίκη.!!

Ιπτάμενος Ολλανδός.Μια φορά σε ένα μικρό χωριό ζούσε ένας περίεργος άνθρωπος που τον λέγανε(Ιπτάμενο) Ολλανδό. Αυτός θαύμαζε πολύ τις γοργόνες μα ποίο πολύ την πιο όμορφη γοργόνα από όλες την γλυκιά Σέντα. Ο Ιπτάμενος Ολλανδός την αγαπούσε πολύ και επιθυμούσε να την παντρευτεί.Η Σέντα όμως δεν ήξερε τίποτα γι αυτήν.Μια σκοτεινή βραδιά που η θάλασσα

''πεινούσα'' και ''έτρωγε'' καράβια ο Ολλανδός ήταν εκεί με ένα καράβι ψάχνοντας την Σέντα. Όμως

με τόση θαλασσοταραχί το καράβι αναποδογύρισε και ο Ολλανδός βρέθηκε να παλεύει με τα άγρια νερά της θάλασσας.Τότε η Σέντα που έτυχε να βρισκόταν εκεί εκείνη την στιγμή έτρεξε και έσωσε τον Ολλανδό βγάζοντας τον στην επιφάνεια και βοηθώντας τον να επανέλθει. Όταν ο Ολλανδός επανήλθε γνώρισε επιτέλους την Σέντα και εξαιτίας της μεγάλης τους αγάπης η Σέντα μεταμορφώθηκε σε άνθρωπος. Παντρεύτηκε τον Ιπτάμενο Ολλανδό και ζήσαν αυτή καλά κι εμείς καλύτερα.(ΑΝΘΟΥΛΑ)


....μια ξέγνοιαστη ιστορία

Μια φορά ζούσε ένα όμορφο ζευγάρι ο Ορφέας και η Ευρυδίκη.Ζούσαν ευτυχισμένη οπού μια μέρα η Ευρυδίκη ζήτησε από τον Ορφέα να πάνε ένα μακρινό ταξίδι στην θάλασσα.Ο Ορφέας ούτε που να τα ακούσει δεν ήθελε.Η Ευρυδίκη του το έλεγε κάθε μέρα με αποτέλεσμα να νευριάζει τον Ορφέα,ο οποίος δεν έπαιζε ούτε με την λύρα του.Μετά από λίγο καιρό ήρθε ένας φτερωτός Έρωτας.Είπε στον Ορφέα ότι τον έστειλε ο Δίας για να τον ρωτήσει γιατί δεν παίζει με την λύρα του.Ο Ορφέας του απάντησε ότι είναι λίγο δύσκολο ,καθώς η Ευρυδίκη του μιλάει όλη μέρα για το ταξίδι.Τότε ο Έρωτας είπε ότι ο Δίας ήθελε να δει την Ευρυδίκη στον <Κάτω Κόσμο>.Μετά από μια μέρα η Ευρυδίκη τρομαγμένη κατέβηκε στον <Κάτω Κόσμο>.Εκεί είδε τον Έανδα τον γιο του Άδη και αμέσως τον ερωτεύτηκε.Ο Ορφέας είδε πως η Ευρυδίκη αργούσε.Ανησύχησε και πήγε να την βρει.Αμέσως μόλις έφτασε ο κένταυρος του είπε πως η Ευρυδίκη τον άφησε και πήγε με τον Έαντα.Ο Ορφέας από τότε περιπλανιέται στην θάλασσα,για να ξεχάσει την Ευρυδίκη και μόλις την θυμάται κλάει και διμιουργούνται οι ανεμοστρόβιλοι.(Γεωργία)(Ομάδα:Ορφέας και Ευρυδίκη,Συν.:Γκλούκ)


ΑΛΙΟΤΙΚΗ ΝΤΙΝΟΡΑ
Στο γάμο του Xοέλ όλα πήγαν καλά εκτός από την Ντινόρα.Η Ντινόρα έλειπε από τον γάμο γιατί ήταν στον μάγο Κίνοτ.Εκεί πήγε για να μάθει που μπορεί να υπαρχει θησαυρος και ο Κίνοτ ειπε οτι ο θησαυροςθα εμφανιστει αν περπατησει ωρες ατελιωτες και θα πρεπει να τα βαλει με τον δρακο.Ξεκηνησε να παει αλλα ξεχασε να πει στο Χοέλ οτι φευγει.Μολις εφτασε φοβηθηκε το δρακο και εφησε.Ο Χοέλ επειδη νομιζε οτι η Ντινόρα πεθανε ειχε απελπιστει.Η Ντινόρα οταν εφτασε σπιτι ειπε στο Χοέλ την ιστορια και αυτος την σκοτοσε επειδη ηθελε να του φερει το θησαυρο.(Αννα)
ΤΕΛΟΣ
Άρια=Το τραγούδι ενός χαρακτήρα στην όπερα
Οβερτούρα=Οβερτούρα ή αλλιώς εισαγωγή ονομάζουμε το ορχηστρικό κομμάτι που ξεκινάει η όπερα
Κοστούμια=Τα ρούχα.τα αξεσουάρ,τα χτενίσματα με τα οποία η χαρακτήρες μεταμφιέζονται
Ντινόρα=Μια όπερα
Λιμπρέτο=το πλήρες κείμενο μια όπερας
Μαέστρος=Λέγεται και Μουσικός Διευθυντής που διευθύνει την ορχήστρα
Πριμαντόνα=Διάσημη τραγουδίστρια της όπερας
Ντουέτο=Το τραγούδι που ερμηνεύεται από δύο χαρακτήρες της Όπερας
όπερα=Όπερα ονομάζουμε ένα είδος μουσικής που ερμηνεύεται από ξεχωριστές και ιδιαίτερες φωνές
Οπερέτα= διεθνές θεατρικό είδος όπερας σε μικρότερη,απλούστερη και ελαφριά απόδοση με περισσότερο κωμικό χαρακτήρα,της οποίας ένα μεγάλο μέρος είναι πρόζα.
Παράσταση=το να εμφανίζει κάποιος οτιδήποτε μπροστά σε κάποιον.
Φινάλε--->ο συνήθως εντυπωσιακός επίλογος ενός θεατρικού ή μουσικού έργου, όπως και μιας παράστασης ή εκδήλωσης

Χορωδία--->Η χορωδία (λατ. chorus) είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών

Πρελούδιο=Ο μουσικός όρος χορικό πρελούδιο (αγγλ. choral prelude, γερμ. Choralvorspiel) αναφέρεται σε μικρής κλίμακας σύνθεση για εκκλησιαστικό ποίημα

Όπερα Μπούφα=Με κωμικό περιεχόμενο
Όπερα Σέιρα=Όπερα με δραματικό ή σοβαρό περιεχόμενο
Ορχήστρα=Το σύνολο που παίζει την μουσική της όπερας
Πρεμιέρα=Η πρώτη από τις παραστάσεις που έχουν πραγματοποιήσει για την ίδια όπερα
Ρετσιτατίβο=Ονομάζεται η τραγουδιστική ομιλία
Μεγιερμπερ=Συνθέτης μουσικός
Σκηνή=Ο χώρος στον οποίο στήνετε η παράσταση
Σκηνικό=Ο διαμωρφομένος χώρος της όπερας στον οποίο μέσα <<ζούν>>οι χαρακτήρες
Σκηνοθέτης=Αυτός που έχει την ευθύνη για το πως θα στηθεί το έργο
Συνθέτης=Ο μουσικός που έχει γράψει την μουσική της όπερας πάνω στο λιμπρέτο
Οπερα:Ορφέας και Ευρυδίκη;Ιφιγένεια,Γεωργία,Σίμος,Άλεξ,Στέριος,Σωτήρης
Ορφεας και Ευρυδίκη...σκηνή που το φίδι πέρνει την ζωή της Ευρυδίκης!(Ιφιγενεια)Σκηνικο:Ο διαμορφωμενος χωρος της σκηνης μεσα στον οποιο <<ζουν>>οι χαρακτηρες της οπεραςΠρεμιερα:Η πρωτη απο τις παραστασειςΟπερετα:Πιο αναλαφρη οπερα, με ευχαριστο θεμα και αρκετους διαλογουςΠρελουδιο:κομματι που ξεκηνα μια πραξη η εισαγωγη κανει ακριβως το ιδιο αλλα μονο για την πρωτη πραξηΟπερα εερια :σημαινει σοβαρη οπερα, δηλαδη με περιεχομενο δραματικο και ισως σκοτεινοκοστουμια:Τα ρουχα, τα αντικειμενα, το χτενισμα κ.λπ. που <<ντυνουν>> χαρακτηρες(Χρηστος)Όπερα:Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος,είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει σύγχρονος και σκηνική δράση.Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου.(Αννα)

Ρόλος:Ο χαρακτήρας που υποδύεται και τραγουδά ο τραγουδιστής. (Στρατος)

Ιντερμέτζο:αυτοτελές κομμάτι που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις πράξεις θεατρικού ή στα μέρη μουσικού έργου.

Πριμαντόνα:Η πριμαντόνα και η ντίβα είναι δυο όροι που προέρχονται από τον κόσμο της όπερας και περιγράφουν τη διάσημη τραγουδίστρια στην κυριολεξία prima donna είναι η πρώτη κυρία και diva σημαίνει θεά.

Σκηνοθετης:αυτος που εχει την ευθυνη για το πως θα σταθει το εργο και πως θα κινηθουν οι τραγουδιστες πανω στην σκηνη(Τζουλιανο)

Ντινορα

Η Ντινόρα παντρεβόταν με τον Χοέλ.Την ημέρα του γαμου της τιποτα δεν πηγε καλα.Ο παπας αρωστησε ,ο κουμπαρος εχασε τις βέρες,ο Χοέλ εβγαλε κριθαρακι στο ματι και το νυφικό της Ντινόρας δεν της χωρούσε.Οταν τελικα εγινανολα καλα ξεσπασε μια τεραστια κατεγιδα.Το σπιτι της Ντινόρας ειχε γκεμιστει.Ο Χοέλ πρότεινε να μείνουν στη στάνη αλλά η Ντινόρα δεν ήθελε.Ο Χοέλ τοτε πήγε και βρήκε το μάγο Τόνικ.Αυτος του είπε ότι πρέπει να περπατήσει 50 μέρες ,να τα βάλει με έναν αγριο δρακο που φιλα τον θησαυρο και δεν πρέπει να ακουμπισειτο θησαυρο πρωτος γιατι θα πεθανει.Ο Χοελ ξεκηνισε βιαστια.Η Ντινορα ομως εκλεγε για τον Χοελ ακλεγε και για την κατσικα της.Ο Χοελ νικησε τον δρακο αλλα δεν ηθελε να σκοτοσει εναν ανθρωπο αρα γυρισε σπιτι.Τοτε ο Χοελ εμφανιστηκε με το κοστουμι παντρευτικαν και εζεισαν στην στανη(Αννα;,Τζουλιανο)

Ντινορα

Ηταν μια χαρουμενη γυναικα η οποια μεσα στη παρασταση αλλαζει συνεχδος συνενοηματα

Χοελ

Ηταν ενας δηναμικος χαρακτιρας (Τζουλιανο)

Οπερα μπουφα:Με κωμικο περιεχομενο
χορωδια:φωνητικο συνολο με πολλα ατομα μοιρασμενα σε μικροτερες ομαδες,που τις λενε φωνες.στην οπερα εχει ενα ρολο παιζει δηλαδη εναν απο τους χαρακτηρες

Αυτό τη είναι η παράσταση της ''Σταχτοπούτας'' του Ροσίνι το 1981.(Κασσιανή)

Ορφέας και Ευρυδίκη
Η ιστορία μας περιγραφή την περιπέτεια ενός νεαρού άντρα του Ορφέα ο οποίος κατέβηκε στον κάτω κόσμο για να σώσει την αγαπημένη του,την Ευρυδίκη.
Η Ευρυδίκη ξαφνικά χάνει την ζωή της εξαιτίας ενός δηλητηριώδες φιδιού.Ο Ορφέας,ο αγαπημένος της βρέθηκε σε απ απόγνωση. Αποφάσισε να μην ξανά παίξει με την λύρα του.Ξαφνικά μια φωνούλα ακούστηκε από το πουθενά,ήταν ο έρωτας που τον είχε στείλει ο Δίας για να του μεταφέρει ότι ο ίδιος,ο Δίας, στεναχγωρέθικε που ο Ορφέας δεν θα ξαναπαίξει με την λύρα του και έτσι αποφάσισε να του αποκαλύψει που είναι η πύλη του κάτω κόσμου ,να πάει εκεί και να φέρει πίσω την αγαπημένη του...έτσι αρχίζει το ταξίδι του Ορφέα για να φέρει πίσω την Ευρυδίκη του....όμως για να την πάρει υπάρχουν και προϋποθέσεις...
(Ιφι(Ομάδα Ορφέας και Ευρυδίκη)
Χαρακτηριστηκά
Ορφέας=Πρόθυμος να κατέβει στον κάτω κόσμο,για να ξαναφέρει στην ζωή την αγαπημένη του.Σιγκινεί όλους με την λύρα του.
Ευρυδίκη=Πιστεύει πως δεν την αγαπάει ποια(ο Ορφέας).
Πρόσωπα που περνούν μέρος=Έρωτας,Ευρυδίκη,Ορφέας,Λύρα.(Γεωργία(Ομάδα=Ορφέα και Ευρυδίκη)Σταχτοπούτα
Η ιστορία αυτή περιγράφει την ζωή ενός κοριτσιού που είναι σε ένα σπίτι στο οποίο οι άλλοι κάνουν κουμάντο τι θα κάνει αυτή.
Η Σταχτοπούτα (Με το όνομα Αντελίνα)είναι η υιοθετημένη κόρη ενός πλούσιου έμπορου, του κύριου Υπέροχου.Ο κύριος Υπέροχος και οι ετεροθαλείς αδερφές της τη βάζουν σε θέση υπηρέτριας.Η Σταχτοπούτα δουλεύει σκληρά όλη μέρα για να ευχαριστήσει τις αδερφές τις και τον πατέρα της.Όταν φτάνει η μέρα για τον βασιλικό χoρό όλα τα κορίτσια της περιοχής ήταν καλεσμένα, μόνο η Σταχτοπούτα δεν θα πήγαινε γιατί δεν την άφησαν.Μέχρι που....(Συνεχίζεται) Ιωάννα Ομάδα όπερας Σταχτοπούτας)

Wordle: Το λεξιλόγειο της όπερας!Το λεξιλόγειο της Όπερας!!

Σοκολατάκια


Η Οπερέτα είναι ένα διεθνές θεατρικό είδος όπερας σε μικρότερη, απλούστερη και ελαφριά απόδοση με περισσότερο κωμικό χαρακτήρα, της οποίας ένα μεγάλο μέρος είναι πρόζα. Στην ελληνική αποδόθηκε με τον όρο «Μελοδραμάτιο» (υποκοριστικό του Μελοδράματος), που όμως δεν καθιερώθηκε.

Η άρια (aria ή air) είναι μουσικός όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάθε εκφραστική μελωδία για φωνή. Σήμερα, ο ίδιος όρος περιγράφει ένα αυτόνομο μουσικό φωνητικό κομμάτι με συνοδεία οργάνων και συνήθως ολοκληρωμένης ορχήστρας

Όπερα Σέρια:Η όπερα σερια είναι τυπική ναπολιτάνικη όπερα που ολοκληρωνεται σε τρεις πράξεις.Γραμμένη

από σημαντικούς κατά καιρούς ποιητές που γράφουν ποιήματα για όπερες (λιμπρέτα). Υπάρχουν διάλογοι, σκηνική δράση και υπόθεση. Σχηματίζεται βασικά από την εναλλαγή δυο μορφολογικών μερών, του recitativο secco και της Άριας.

Πρεμιέρα :Πρεμιέρα σημενει η πρώτη ήμερα που γίνετε μια καινούρια παράσταση.
Η άρια (aria ή air) είναι μουσικός όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάθε εκφραστική μελωδία για φωνή. Σήμερα, ο ίδιος όρος περιγράφει ένα αυτόνομο μουσικό φωνητικό κομμάτι με συνοδεία οργάνων και συνήθως ολοκληρωμένης ορχήστρας.
ο καλλιτεχνικός διευθυντής μιας ορχήστρας, που επιλέγει τα έργα που θα εκτελεστούν, τα διδάσκει στους μουσικούς και τους δι
το να εμφανίζει κάποιος οτιδήποτε μπροστά σε κάποιον
ευθύνει την ώρα της εκτέλεσης
Σκηνοθέτης ονομάζεται το πρόσωπο που κατευθύνει την παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου, συνηθέστερα μιαςκινηματογραφικής ταινίας, ενός τηλεοπτικού προγράμματος ή μιας θεατρικής παράστασης.(ΑΝΘΟΥΛΑ)


Οπερα

Να βρείτε τι σημαίνουν και να χωριστούν οι παρακάτω λέξεις


Άρια,ουβερτούρα,κοστούμια,ντινόρα,λιμπρέτο,μαέστρος,πριμαντόνα,ντουέτο,όπερα,οπερέτα,όπερα μπούφα,όπερα σέρια,ορχήστρα,παράσταση,πρελούδιο,πρεμιέρα,ρετσιτατίβο,Μεγιερμπέρ,σκηνή,σκηνικό,σκηνοθέτης,συνθέτης,τερτσέτο
φινάλε,χορωδία
Αρχικές σκέψεις

Wordle: opera1
Wordle: ΟπεραΌπερα για έμενα(Ιφι)
Μεσοστιχίδα!!!!!!!

σΟπρανο
οΠερα
τΕνορος
τΡαγουδι
θεΑτρο

Ακροστιχίδα!!!

Όργανο
Παράσταση
Έργα
Ρούχα
Αυλαία
(Γεωργία)

Ελεωνορα, 6 ιστοριες-1 προσωπο by Ophelia Hamlet on MixcloudΗ τυχερή Ελεωνόρα.
Κάποτε ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Ελεωνόρα ήθελε να πάρει σημετοχή σε μια διοργάνοση όπερας άλλα δεν μπόρεσε επειδή η οικογένια της ήταν φτωχή.Άλλα μια φωρά κέρδισε το τζακ ποτ και πραγματοποίησε το όνειρο της.Και ευτηχησμένη πέρασε όλη την ζωή της.(Σίμος,Ρέι,Δημήτρης,Γιώργος.)

Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΣΧΗΜΟ ΚΟΡΙΤΣΙ.ΖΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ.Η ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΣΧΗΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.ΜΙΑ ΜΕΡΑΟΜΩΣ ΒΡΙΚΑΙ ΕΝΑ ΜΠΑΟΥΛΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΗΣ

ΜΕΣΑ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ.Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΗΡΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΙΩΣΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ.ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΙΑΤΟΠΟΥΛΑ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΖΕΙ ΑΥΤΗ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.(ΑΝΘΟΥΛΑ)


ΤΕΛΟΣ

ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΤΕ?

ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ?

ΤΙ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΦΟΡΑΤΕ?(ΑΝΘΟΥΛΑ)Από υπηρέτρια μεγάλο αστέρι!!!!!!
Η Ελεονόρα ένα μικρό κορίτσι μια μέρα χάνει τη μαμά της.Την επόμενη μέρα την βρίσκουν ένα ανδρόγυνο και αποφασίζουν να την πάρουν στην οικογένεια τους,Οι άνθρωποι αυτή κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ,Την παίρνουν στο σπίτι τους και την κάνουν υπηρέτρια.Όταν μια μέρα την είδε ένας κύριος (ο κ.Ανδρέας)την λυπήθηκε και αποφάσισε να την βγάλει από αυτό το μαρτύριο.Και από υπηρέτρια ν την κάνει μεγάλο αστέρι.Η Ελεονόρα,ενθουσιάστηκε και χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκε.Ο κ.Ανδρέας την έκανε ένα μεγάλο αστέρι της κλασικής μουσικής.Περνούσε ο χρόνος και η Ελεονόρα όλο και νοσταλγούσε για την μαμά της.Αποφάσισε επιτέλους να την βρει.Αλλά όσο και να έψαχνε δεν μπορούσε να την βρει.Σε μα συναυλία που έκανε την είχε δει στην πρώτη σειρά,και ενθουσιάστηκε.Σκεύτικε πως δεν θα ήθελε να την δει,μια όταν τελείωσε η συναυλία ήρθε και την αγκάλιασε σφηχτά.Από τότε ζούνε μαζί και μέχρι στιγμής κάνουν περιοδίες σ' όλον τον κόσμο μαζί(Γεωργία,Μαρία,Ειρήνη,Σωτήρης)

Παραμύθι και Μύθος

Παραμύθι---->Το παραμύθι είναι μία φανταστική ιστορία με πρωταγωνιστές κυρίως φτωχούς ή απλούς ανθρώπους που καταφέρνουν να κάνουν ένα μεγάλο κατόρθωμα και στο τέλος ζουν ευτυχισμένη .Επίσης στην ιστορία δεν λείπουν τα υπερφυσικά όντα.
Μύθος---->Οι μύθοι αποτελούν την προσπάθεια των ανθρώπων να ερμηνεύσουν των κόσμο ενώ παράλληλα έχουν διδακτικό χαρακτήρα.Οι πρωταγωνιστές των μύθων είναι συνήθως θεοί,θεότητες και ήρωες(π,χ Ηρακλής)ακόμα και στους μύθους συναντάμε υπερφυσικά όντα(Κύκλωπες,Μινώταυρου).

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, θεσμός της αρχαιοελληνικής πόλης-κράτους, διδασκαλία και τέλεση θεατρικών παραστάσεων, επ' ευκαιρία των εορτασμών του Διονύσου, αναπτύχθηκε στα τέλη της αρχαϊκής περιόδου και διαμορφώθηκε πλήρως κατά την κλασική περίοδο -κυρίως στην Αθήνα. Φέρει έναν έντονο θρησκευτικό και μυστηριακό χαρακτήρα κατά τη διαδικασία της γέννησής του, αλλά και έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα κατά την περίοδο της ανάπτυξής του.

Στην αρχαία Ελλάδα θέατρο ονομάζονταν αρχικά το ακροατήριο και αργότερα η ονομασία επικράτησε για τον τόπο των παραστάσεων με το σύνολο των κτισμάτων του. Ήδη, στα μινωικά ανάκτορα υπήρχαν ειδικοί χώροι με δύο κλίμακες σε ορθή γωνία που προορίζονταν για θρησκευτικούς χορούς και τις λειτουργίες. Σχετικά δείγματα βρέθΦρανσουά Ντελμάηκαν στη Φαιστό, στην Κνωσό κ.α. Η αρχαιότερη μορφή του ελληνικού κοίλου (6ος αι. π.Χ.), της θέσης δηλαδή των θεατών, ήταν ένα σύνολο ξύλινων εδωλίων που τοποθετούνταν γύρω από ένα επίπεδο κυκλικό χώρο, την ορχήστρα, όπου εκτυλισσόταν το δράμα. Στην μετέπειτα εξέλιξη του θεάτρου, όταν τη δράση ανέλαβαν αποκλειστικά οι ηθοποιοί, δημιουργήθηκε η υπερυψωμένη πάνω από την ορχήστρα σκηνή και το προσκήνιο.


Ο όρος λιμπρέτο (ή λιβρέτο) προέρχεται εκ της Ιταλικής libretto (ουσιαστικό) που αποτελεί υποκοριστικό του libro (= βιβλίο) και περιγράφει το βιβλίο που περιέχει το κείμενο μιας όπερας ή εν γένει ενός δραματικού έργου[1]. Μπορεί να αποτελείται από στίχους ή πρόζα[2]. Το πρώτο γνωστό λιμπρέτο είναι αυτό που γράφτηκε από τον Οττάβιο Ρινουτσίνι (Ottavio Rinuccini) για την όπερα Δάφνη, σε μουσική του Τζάκοπο Πέρι, η οποία παρουσιάστηκε το 1598[3]

Σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε την πατρική εστία για να γίνει πλανόδιος μουσικός. Κατά βάση αυτοδίδακτος, εργάστηκε στην Πράγα και στη Βιέννη προτού καταλήξει στην Ιταλία. Εκεί γνωρίστηκε με τον συνθέτη Τζιοβάνι Μπατίστα Σαμαρτίνι, υπό την προστασία του οποίου ξεκίνησε το 1741 τη σταδιοδρομία του ως συνθέτης του λυρικού θεάτρου γνωρίζοντας πολλές και σημαντικές επιτυχίες.

Το 1752 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Βιέννη, παντρεύτηκε μια ευκατάστατη γυναίκα και συνδέθηκε στενά με την αυτοκρατορική αυλή. Οι όπερές του αυτής της περιόδου ήταν γραμμένες στα γαλλικά ή στα ιταλικά.

Η συνεργασία του με τον λιμπρετίστα Γκαλζαμπίγκι σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της όπερας ως μουσικού είδους.

Η καινοτομία του Γκλουκ ήταν να προσθέσει δράμα στην όπερα, οδηγώντας τη σε νέα ύψη. Οι πιο δημοφιλείς του όπερες είναι οι Ορφέας και Ευριδίκη (1762), "Ο θρίαμβος της Κλέλιας" 1763, Άλκηστη (1767), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1774) και Ιφιγένεια εν Ταύροις (1779).

Από το 1781 αφού έπαθε εγκεφαλικό, έγραψε πολύ λίγο. Τελικά το 1787 ύστερα από δεύτερο εγκεφαλικό πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

Η Οπερέτα είναι ένα διεθνές θεατρικό είδος όπερας σε μικρότερη, απλούστερη και ελαφριά απόδοση με περισσότερο κωμικό χαρακτήρα, της οποίας. Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 1900 , παράλληλα με την εμφάνιση της Εθνικής Μουσικής Σχολής , δημιουργείται και η Ελληνική Οπερέτα. Ο Βαφτιστικός (ή Βαπτιστικός) είναι η γνωστότερη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και μία από τις καλύτερες ελληνικές. αυτής οπερέτα. Από το 1914 , που παρουσιάστηκε η οπερέτα «Στα Παραπήγματα», (η πρώτη του μεγάλη επιτυχία στην οπερέτα), γράφει ως το θάνατό του γύρω. Καταγόταν από την Αυστρία από οικογένεια μουσικών που ασχολήθηκαν με τη μουσική χορού (βαλς ) και την οπερέτα.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή (σντμ. ΕΛΣ) είναι πολιτισμικός φορέας με αντικείμενο το λυρικό θέατρο , που εδρεύει στην Αθήνα από το 1940. Η Νέα Σκηνή είναι ένας ελληνικός καλλιτεχνικός θίασος που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1901 από τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο . Η μουσική σκηνή του Canterbury ήταν μουσικό είδος που εμφανίστηκε γύρω από την πόλη Κάντερμπερυ του Κεντ της Αγγλίας στα τέλη του 1960. Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, με τον όρο Ακροδεξιά καλείται ένα σύνολο πολιτικών οι οποίες είναι συντηρητικές.

Τραγουδιστές όπερας

Λουκρητία Αγκουιάρι

Καφφαρέλλι

Άννα Μόφο

Λουτσιάνο Παβαρόττι

Φαρινέλλι Ιφιγένεια, Στέργιος, Σωτήρης, Σίμος


Eρωτήσεις!!!!!!
Είναι δύσκολο να τραγουδάτε και να χορεύετε ταυτόχρονα;
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθήτε με την Όπερα;
Τι σας ευχαριστεί μετά το τέλος της παράστασης;
(Γεωργία)

Ερωτήσεις που θα έκανα σε ένα μεγάλο αστέρι της Όπερας.

*Πώς διατηρείται την φωνή σας?

*Από πότε ασχολήστε με την όπερα?

*Γιατί διαλέξατε αυτό το είδος τέχνης?

*Σε πόσα έργα έχετε παίξει?Πιο από αυτά ήταν το αγαπημένο σας?

*Ποιος είναι ο δικός σας αγαπημένος συνθέτης

*Τι σας αρέσει πιο πολύ στην δουλειά σας?

Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. Ως είδος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσικά επιτεύγματα του Δυτικού πολιτισμού και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη.

Ο όρος όπερα ειναι ο πληθυντικός του λατινικού opus που σημαίνει το έργο, δηλώνοντας έτσι την ενσωμάτωση στην όπερα πολλών καλλιτεχνικών ειδών όπως η μουσική, το θέατρο, ο χορός και η σκηνογραφία. Αποδίδεται συχνά στα ελληνικά και ως μελόδραμα, αν και ο όρος αυτός είναι ευρύτερος. Όπερα ονομάζεται επίσης το θέατρο που φιλοξενεί τις παραστάσεις(Μαρία)


Ως Μελόδραμα χαρακτηρίζεται ένα θεατρικό έργο (δράμα) που έχει μελοποιηθεί, δηλαδή η απόδοση μιας δράσης ή ενός γεγονότος που γίνεται με ενορχήστρωση της μουσικής φωνής (τραγουδιού) και ηθοποιΐας.
Πρόκειται δηλαδή για το μουσικό θεατρικό είδος εκείνο που στη γαλλική και στην ιταλική γλώσσα αποδίδεται με τον όρο Όπερα. Κατ΄ επέκταση με τον αυτό όρο χαρακτηρίζεται επίσης ο θίασος και όλη η οργάνωση της απόδοσής του, καθώς και το θέατρο που προορίζεται γι΄ αυτήν.
Συνεπώς το μελόδραμα είναι η ελληνική απόδοση του διεθνούς όρου Όπερα.(Σιμος Γκ.)


Η αιονορα ηταν μια ομορφη βασιλισα και εμενε σε ενα λοφο ενος βουνου.Ηταν ερωτευμενη με ενα πριγκιπα που τον ελεγα


Φιναλε: ιταληκη λεξει που σημαινη τελος μιας ιστοριας η μιας καταστασης
Το Βαριετέ εξέλιπε, όπως άλλα θεατρικά είδη παλιότερα: οπερέτα, κωμειδύλλιο, παντομίμα, αλλά και η κλασική Επιθεώρηση. Γιατί, οι ελάχιστες μουσικές παραστάσεις που βλέπουν τα φώτα της ράμπας τα τελευταία χρόνια, ιδίως για τις νύχτες της καλοκαιρινής "πλάκας", δεν έχουν καμία σχέση με το γνωστό και πάλαι ποτέ δημοφιλέστατο θεατρικό είδος. Η κοσμογονική, τερατογενής εποχή μας σκότωσε την ανθρώπινη επικοινωνία και γέννησε τον απρόσιτο ψηφιακό απάνθρωπο του 2000 μ.Χ. με νέους κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Το Βαριετέ δεν έφτασε στην παρακμή της γερασμένης, ανήμπορης, εκφυλισμένης και μεταλλαγμένης Επιθεώρησης, για να ρίξει την αυλαία του. Αποσύρθηκε αθόρυβα, διακριτικά, με αξιοπρέπεια και εντιμότητα όταν κατάλαβε πως ο ρόλος του είχε πια τελειώσει, πως η ύπαρξή του ήταν πια ανώφελη σ' έναν καινούργιο κόσμο (καλό ή κακό, άσχετο) που δεν το καταλάβαινε και με ανθρώπους που δεν ήξεραν να το κουμαντάρουν. Έσβησε τα φώτα του και εσίγησε. Για πάντα; Ποιος ξέρει...(ανθουλα)


Ιπτάμενος Ολλανδός!Μερικά ωραία βίντεο (Μαρία+Ελένη)ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣΟ Τζοακίνο Ροσσίνι

(ιτ. Gioachino[1]Antonio Rossini, 29 Φεβρουαρίου 1792 - 13 Νοεμβρίου 1868) ήταν Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τιςόπερές
του, με πιο γνωστές τονΚουρέα της Σεβίλλης
, τηΣταχτοπούτα
και τονΓουλλιέλμο Τέλλο
. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο "Ο Ιταλός Μότσαρτ".
Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]<<Τι είναι παραμύθι>>Υπό την ακριβή εννοία του το παραμύθι είναι μια σύντομη λαϊκή ιστορία που ενσωματώνει το έθος,το οποίο μπορεί να εκφραστεί ρητά στο τέλος του ως αξιοματική ,αρχη.Συγγενής του μύθού αλλά διαφοροποιημένο εννοιολογικά το παραμύθι είναι εξαρχής μια επινοήση ,μια μυθιστοριογραφία ,μια φανταστική αφήγηση που κάνει μεταφορική χρήση κάποιου ζώου ως κεντρικό χαρακτήρα του.Πολύ συχνά γίνεται ανατρεπτική αλληγορία εναντία στον φεουδιασμό ή την εκάστοτε αρχούσα τάξη.Προσωποποιεί διαφορετικά στοιχία πέρα από την λογική του χώρου και του χρόνου και επεκτείνεται αδιάκριτα από τον οργανικό στον ανόργανο κόσμο(Άννα)

Ενζενί [enzení] Ε (άκλ.) : (θεατρ.) για ρόλο αφελούς και απλοϊκής νέας κοπέλας: Kαθιερώθηκε σε ρόλους ~.
(Γεωργία,
Ομάδα:Ορφέα και Ευρυδίκη
Συνθέτης:Γκλούκ)Άρια: είναι μουσικός όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάθε εκφραστική μελωδία για φωνή
Εισαγωγή :είναι η είσοδος από ένα θεατρικό έργο,έτσι όπως αρχίζει μια θεατρική παράσταση

Ιντερμέτζο:Αποτελεί το μουσικό διάλειμμα ανάμεσα σε ένα θεατρικό έργο

Μαέστρος:Είναι ο άνθρωπος ο οποίος διευθύνει μαι ορχήστρα.Αυτός ο οποίος λέει στα όργανα πότε να αρχίσουν να παίζουν,πως να χρωματίζουν την μουσική!
Πριμαντόνα:Η λέξη πριμαντόνα περιγράφει μία αρκετά διάσημη τραγουδίστρια.

Ντουέτο:Είναι όταν δύο φωνές τραγουδάνε μαζί.Μπορούν , αυτές οι δύο φωνές να είναι είτε γυναικεία και αντρική μαζί, είτε γυναικεία μαζί μα άλλη μία γυναικεία ή αντρική μα μία ακόμα αντρική.
Οδηγός σκηνής: Είναι ο άνθρωπος ο οποίος οδηγεί τους ηθοποιούς στην σκηνή.
Οπερέτα: Είναι ένα μικρότερο ίδιος όπερας πιο απλό και περισσότερο κωμικό.
Όπερα : αποτελεί ένα μουσικό έργο το οποίο περιλαμβάνει και θεατρικό έργο . Όταν ,δηλαδή, ένα άτομο παίζει τον ρόλο του, αντί για να τον ερμηνεύει με λόγια, τον ερμηνεύει τραγουδώντας.
Συνθέτης : Είναι αυτός ο οποίος γράφει την μουσική.
Ρόλος:ο χαρακτήρας που υποκρίνεται ένας ηθοποιός και το τμήμα του κειμένου θεατρικού έργου ή κινηματογραφικού σεναρίου που αντιστοιχεί στο χαρακτήρα αυτό.
Πρελούδιο : Είναι ένα μουσικό κομμάτι που είναι σχεδιάζεται να παιχτεί στην αρχή μίας θεατρικής παράστασης,μιας όπερας κ.τ.λ
Πρεμιέρα:Πρεμιέρα ονομάζεται η αρχή μιας μιας θεατρικής παράστασης, μιας όπερας κ.τ.λ.(Ιωάννα)
Όπερα μπούφα : Όπερα μπούφα ονομάζεται μια όπερα η οποία είναι κομική.
Σκηνοθέτης: Ο σκινοθέτης είναι ένα επάγγελμαοραματίζεται την πραγμάτωση ενός σεναρίου, ελέγχει τις καλλιτεχνικές πτυχές του έργου και κατευθύνει το τεχνικό συνεργείο και τους ηθοποιούς προς την κατεύθυνση που ο ίδιος φαντάστηκε.
Χωροδία: Η χορωδία είναι ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι τραγουδάν τραγούδι όλοι μαζί!